Blog

Zgodba o nastanku zavoda ImpACT


Pred kratkim je zaživel zavod ImpACT, se podal na drzno pot polja neformalnega izobraževanja in si zastavil visoke cilje. Zavod ImpACT namreč želi spreminjati družbo, svet, tebe in mene. Kako pa se je vse skupaj začelo?

Z Alenko sva se spoznali v Osilnici, kjer sva se mrzlega decembra daljnjega 2011 udeležili treninga za trenerje Zveze Komisp. Na treningu smo spoznavali zakonitosti izkustvenega učenja, facilitacije, javnega nastopanja, komunikacije ipd. in na koncu izvedli svojo prvo delavnico.

409551_10150552204322281_1695731851_n

 

logo lss

 

Povezuje naju tudi to, da sva obe svoj »aha!« trenutek (»Treningi mehkih veščin so to, kar bi rada počela v življenju.«) doživeli na dogodku Leadership summer school, jaz v Romuniji, Alenka pa v Turčiji.

 

Po treh letih pridobivanja izkušenj in prostovljnega izvajanja delavnic mehkih veščin za razna študentska društva sva se pred letom in pol začeli pogovarjati o tem, kako lepo bi bilo od njih tudi zaslužiti. Pogumno sva organizirali trening vikend In your face. Nekaj interesa za udeležbo je sicer bilo, žal pa ne dovolj, da bi trening dejansko izvedli.

inyourface

 

Nato je preteklo pol leta.

V maju smo se štiri kolegice začele pogovarjati o ideji zavoda, ki bi se posvečal javnemu nastopanju. Zavod smo ustanovile septembra. Vse skupaj se ni izšlo ravno po načrtih – naše ideje o tem, kako naj bi stvari potekale, so bile kot noč in dan, poletje ter zima, zato smo decembra sodelovanje zaključile.

Tako sva bili z Alenko spet na začetku. Najprej sva bili precej zafrustirani. Odločiti sva se morali, kako naprej. Ideja o novi organizaciji, ki bi za sabo potegnila ponovno postavitev spletne strani, logotipa, materialov in komunikacijskih kanalov, se nama sprva ni zdela preveč privlačna. Ko pa sva začeli razmišljati o tem, da lahko pravzaprav ustvariva nekaj najinega in da je pred nama nepopisan list, sva postajali iz dneva v dan bolj navdušeni.

markerji

 

Iz silnega navdušenja nad tem, da bova nekaj ustvarili iz nič in da se lahko stvari lotiva na boljši način, sva naročili najboljše markerje, ki obstajajo. V božičnem duhu sva naročili še sedem knjig o javnem nastopanju.

 

Največji izziv pri ustanovitvenm aktu je bil izbor imena zavoda. Končno sva 21. januarja vse dokumente ponosno oddali na sodišče.

ustanovitev

Po nekaj zapletih z birokracijo sva bili 26. Januarja končno vpisani v AJPES in začeli tudi uradno obstajati.

Med čakanjem na uradno ustanovitev zavoda pa nisva sedeli doma. V januarju in februarju sva izvedli 5-tedenski tečaj nastopanja na Evropski pravni fakulteti. Kako? Odlično smo se imeli – poglej si fotografije!

Prijavili sva še 10-dnevni projekt Pitching summer school na razpis Erasmus plus in uspeli k sodelovanju prepričati 19 partnerjev iz 17 držav.

Iskali sva popolno verzijo logotipa …

logoti

… In jo po kakšnem mesecu tudi našli.

logo impact

Ustanovitev zavoda sva proslavili 3. marca v STA z otvoritveno zabavo, kjer sva predstavili najino zgodbo.

Otvoritev

Še več slik otvoritve najdeš v Galeriji.

 

Torej, zakaj zavod ImpACT pravzaprav obstaja, kaj si želiva, in kaj je najina vizija?

Ko sva razmišljali o viziji, sva razmišljali o tem, v kakšnem svetu bi želeli živeti. Želiva živeti v družbi, kjer posamezniki sledijo svoji strasti in svoje delo opravljajo v veseljem. To je družba, kjer se na izzive ne odzovemo z jamranjem, ampak z iskanjem rešitev. Kjer posamezniki razmišljajo o tem, kako lahko pripomorejo k reševanju družbenih problemov.

Sva idealistki, optimistki in verjameva, da je to mogoče. Včasih potrebujemo koga, ki nas porine naprej, izven cone našega udobja. Okolje, ki nas spobuja, optimiste, sanjače, pozitivce. Prav to okolje nudi zavod ImpACT.

Kaj torej počneva in za koga?

Najino bistvo so izobraževalni dogodki, ki temeljijo na metodah izkustvenega učenja in neformalnega izobraževanja, kar pomeni, da vsaka stvar, ki jo delava, temelji na praksi in je vse skupaj zelo daleč od predavanj.

Odločili sva se, da se bova osredotočili na 4 ciljne skupine, ki so nama blizu.

  • Za mlade izvajava treninge mehkih veščin, tečaje nastopanja in dogodke, kjer raziskujejo svojo strast.
  • Startupe pripravljava na predstavitve in jim podajava povratne informacije na njihove pitche.
  • V neprofitnih organizacijah gradiva mehke veščine ekip in gradiva na boljšem sodelovanju timov.
  • Ker verjameva v moč neformalnega izobraževanja, za trenerje organizirava dogodke, ki jim nudijo rast, napredek in seveda bolj kakovostne delavnice.

Mesec marec je pester

Mesec marec je že precej pester, čaka naju 60 ur izvedbe različnih delavnic, ob ponedeljkih in torkih popoldne naju zaposljujeta 16-urna tečaja nastopanja za študente, ki jih organizirava v sodelovanju z BEST Ljubljana in ŠS PRSS. Na LUI sva pripravljali finaliste za rektorjevo nagrado na njihov pitch, v sodelovanju z organizatorji Webcampa sva na nastope pripravljali predavatelje, izvedli sva delavnico o asertivni komunikaciji za izobraževalno podjetje, na Toastmasters maratonu govorništva sva udeležence spodbudili k razmisleku o ravnotežju v njihovem življenju. Čaka naju še delavnica na študentskem tednu kreativnosti Freešn, konec meseca sodelujeva na 4-dnevnem treningu za trenerje Mladinskega sveta Slovenije, aprila pa nas čaka tudi prvi dogodek, namenjen trenerjem – IMPROVe your training. Poleg izvedbe delavnic se izobražujeva, hodiva na sestanke, razvijava nove programe … skratka, pestro je in pri vsem skupaj zelo uživava.

Za vpogled v najine aktivnosti priporočava spremljanje zavoda ImpACT na Instagramu, Facebooku in LinkedInu.

Share :
Related Posts

Leave Your Comment